
Werken via Westrom (Foto: westrom.nl)
Westrom, het sociaal werkbedrijf van vijf gemeenten in de regio, staat op omvallen. De gemeente Roerdalen heeft grote twijfels over de financiële conditie van het bedrijf, zei wethouder Loes Vestjens (Roerstreek Lokaal) tegen RTV Midden-Limburg. “Het worden spannende tijden voor de Westrom,” aldus de wethouder.
De twijfels van Roerdalen werden duidelijk bij de behandeling van de conceptbegroting 2024 van Westrom. Doordat steeds meer mensen uit de WSW uitstromen en minimaal mensen instromen via de participatiewet ontstaat er ‘krapte’.
Bij het afscheid van de helaas om gezondheidsredenen vertrekkende directeur Henriëtte Maas, eerder deze maand, klonken er nog heel andere geluiden in de media. De Limburger schetste een positief beeld: Westrom was financieel gezond, en de vijf gemeenten zouden blij zijn met het sociaal werkbedrijf.
De gemeenteraad van Roerdalen denkt anders over Westrom en nam de kritische zienswijze van wethouder Vestjens unaniem over. De pijlers in de begroting zijn niet volledig kostendekkend en het exploitatietekort moest worden opgevangen uit de opgebouwde reserves, zo stelde de raad. Tijdens de raadsbehandeling bleek de bezorgdheid over de toekomst van Westrom alleen nog maar toe te nemen. Jo van Kruchten gaf namens Democraten Roerdalen aan dat nieuwe wegen ingeslagen moesten worden: óf als een nieuwe variant van Westrom met alle vijf aangesloten gemeenten, óf als eigen gemeentebedrijf in samenwerking met allerlei gespecialiseerde ondernemingen.
Volgens Mieke Schotemeijer van PvdA/Groen Links lijkt het moment steeds dichterbij te komen dat het licht definitief uitgaat. Zij vroeg tot slot aan de wethouder of een sterfhuisconstructie de enige toekomst van deze sociale werkplaats is. “Het worden spannende tijden voor de Westrom,” zei wethouder Loes Vestjens (Roerstreek Lokaal) tegen RTV Midden-Limburg. Zeker nu een mogelijk nieuwe entiteit van de sociale werkplaats, geschoeid op een andere leest, slechts de goedkeuring kreeg van drie gemeenten en dus niet doorgaat, moeten alle scenario’s bekeken worden. Wat zijn de consequenties voor de doelgroep en de financiële gevolgen (overhead, gebouw)? Pas dan maken wij een keuze en indien niet met z’n vijven, dan komt toch de sterfhuisconstructie om de hoek kijken, aldus de wethouder.
Voor de camera van OR6 bevestigde ze nog eens dat Roerdalen primair oog heeft voor de doelgroep, eerst in eigen gemeente via lokale bedrijven een plek wil zoeken, maar toch ook in MER-verband en via regionale bedrijven alles in het werk wil stellen om mensen tot hun recht te laten komen.