
Foto: pxhere.com
Een valpartij is voor veel ouderen een negatief startschot van een periode waarin ze steeds meer inleveren. Ook als ze niks breken, kan het grote gevolgen hebben. Door een onzeker gevoel durven ze bijvoorbeeld geen korte wandeling meer te maken naar de winkel, vrienden, familieleden of een gemeenschapshuis. Na een periode van tien weken is de valpreventiecursus in Heythuysen afgerond. Verdeeld over twee groepen kwamen zeventien ouderen een keer per week samen om bezig te zijn met het voorkomen van een val.
Een van de onderdelen was het aanbieden van spierkracht- en balansoefeningen door middel van spelvormen, parcoursen en oefeningen (met materiaal). Deelnemers moesten bijvoorbeeld slalommen om pionnen of meermaals op een verhoging stappen. Daarnaast werden de deelnemers bewust gemaakt van de risicofactoren en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Veel valongelukken in huis vinden bijvoorbeeld plaats doordat bewoners uitglijden over een glad matje in de badkamer of struikelen over een mat onder de tafel. Het leren opstaan wanneer je dan toch zou vallen, kwam ook aan bod.
Risico’s
Dat de valpreventie een positieve invloed heeft op de deelnemers, blijkt uit de resultaten. Ruim de helft van de deelnemers gaf aan dat ze na de cursus meer zijn gaan bewegen en zich ook zekerder op de been voelen. Ook zijn bijna alle deelnemers zich meer bewust van de valrisico’s in en rondom huis en weten ze ook hoe ze zo veilig mogelijk op kunnen staan na een val.
Een van de deelnemers liet aan onze verslaggever weten erg blij te zijn met haar deelname aan de valpreventie. ‘’Ik merk dat ik dankzij de tips die we tijdens de trainingen hebben gekregen, veel bewuster ben van alle risico’s die er zijn. Voorheen stapte ik nog wel eens op een klein keukentrapje om iets uit de kast te pakken, maar dat doe ik nu niet meer.’’
De valpreventie werd uitgevoerd door Negen in samenwerking met Anytime Fitness Heythuysen en Sanne Caelers Fysio Atelier
Tekst: Thijs Bastings
