
Remco Vrinzen (foto: CDA Roerdalen)
Roerdalen moet meer gaan doen voor de positie van het Limburgs. Een CDA-motie daarover haalde het uiteindelijk afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering van Roerdalen met een meerderheid van 11 tegen 7 stemmen. De gemeente wordt als het ware uitgedaagd om de Limburgse taal en de Limburgse cultuur te beschermen en uit te dragen.
CDA-raadslid Remco Vrinzen, bezig aan zijn eerste termijn als raadslid, was de opsteller van de motie. Hij hield een vlammend betoog, waarbij hij ook refereerde aan landelijke gegevens, die aantonen dat het Limburgs voor veel kinderen voordelen oplevert. Limburgstalige kinderen scoren bijvoorbeeld hoger bij de Citotoets op het gebied van spelling en begrijpend lezen. Vrinzen wil daarnaast het taboe doorbreken, dat het Limburgs een negatief effect zou hebben op het Nederlands.
In de motie is o.a. het verzoek verwerkt om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om als gemeente subsidie in te stellen voor kinderdagopvang die het Limburgs stimuleren (bijv. met boekjes, liedjes en spellen). Maar Vrinzen hoopt ook dat de gemeente overgaat tot het plaatsen van tweetalige plaatsnaamborden. Dat is onderdeel van de motie.
Aan de RTV-Midden-Limburg-verslaggever licht Remco Vrinzen zijn motie toe. “Het is tijd om het Limburgs serieus te nemen. Het is vijf voor twaalf wat betreft het Limburgs, waar in mijn tijd (die nog niet zo gek lang geleden is), nog een ruime meerderheid Limburgs praatte op de kinderdagopvang, is dat nu echt een minderheid geworden, zo blijkt uit de cijfers. De achteruitgang van het Limburgs gaat dus echt snel. Op papier wordt er van alles aan gedaan. Zo erkent zowel de Nederlandse staat als de Raad van Europa de taal, maar echt concreet er iets mee doen gebeurt nog niet. Een gemeentelijke subsidie voor kinderdagopvangen te stimuleren is dus echt een primeur als het gaat om Limburgs taalbeleid in de kinderdagopvang, hetgeen naar mijn idee laat zien dat nu pas de taal echt serieus wordt genomen. Tot slot wil ik een taboe doorbreken. Ik vond het bijvoorbeeld ontzettend spijtig dat de wethouder, zodra ik het over het Limburgs had, zij haar argumentatie begon met een Nederlandse taalachterstand. Limburgs daarmee associëren is echt fout en enorm schadelijk aangezien zo’n uitspraak het taboe dat door wetenschappers allang is ontkracht, in stand houdt. Kortom, het is tijd om het Limburgs serieus te nemen”.
Het college gaat de motie uitvoeren; naar verwachting zal het medio oktober met concrete voorstellen komen.